0036 1 232 4246   Kívánságlista

Képfelbontás – pontosan mi is ez és miért fontos?

Elsőre talán nem tűnik annyira lényegesnek, a képnek mekkora a felbontása, de bizonyos esetekben ez létfontosságú. A képfelbontás mértékegysége a DPI (Dot Per Inch), ami azt mutatja meg, egy inch-en mennyi képpont van, vagyis a kép mennyire részlet gazdag.

Pontosan mi is ez és miért fontos?


Elsőre talán nem tűnik annyira lényegesnek, a képnek mekkora a felbontása, de bizonyos esetekben ez létfontosságú. A képfelbontás mértékegysége a DPI (Dot Per Inch), ami azt mutatja meg, egy inch-en mennyi képpont van, vagyis a kép mennyire részlet gazdag.A digitális nyomtatók 300 DPI vagy annál nagyobb felbontásban nyomtatnak, amíg ezzel szemben a digitális platformon használt képek 72 DPI felbontásúak.

Ha például megnyitunk egy fényképet Photoshop-ban, ahol a felbontást beállítjuk 300 DPI-re, nem fog javítani a kép minőségén. Egy fénykép abban a felbontásban lesz a legideálisabb, amiben készült a kamerával. Minél magasabb a kép DPI száma annál több információt tartalmaz magában, vagyis több apróbb részlet van rögzítve, így a kép sokkal élesebb, és tisztább lesz, mint egy alacsonyabb felbontású kép.Amire oda kell figyelni, a kép méretét a pixelméret határozza meg. Például, ha egy képet beállítunk A3-as méretre 72 DPI-ben, és ebben mentjük el, ha utána ezt akarjuk felhasználni 300 DPI-re beállítva, akkor a kép mérete jelentősen csökkenni fog. Képzeljünk el egy képet, amit egy adott méretre rajzoltak, a DPI növelésével a pontok száma az inchekben növekszik, és a képnek annál kisebbnek kell lennie, mivel több lett a pont az egyes inchekben. Az eredeti képpontok száma véges, és ez nem fog megváltozni.

 

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.8
(115 értékelés)

Péter Tátrai
Péter Tátrai
3 hónapja
Gyorsan és jól kommunikáló, kiemelkedően segítőkész cég. A leszállított termék tökéletes, és amikor a futárszolgálat hibájából nem vehettem át a megbeszélt időben, felajánlották, hogy karácsony és újév között, amikor az üzlet egyébként zárva tart, csak azért bejön egy kolléga, hogy átadja. Ezúton is köszönet!
Khaled Hassan
Khaled Hassan
2 hónapja
Minőség tökéletes, mi küldtük az anyagot, de nem volt méret/félrevágás..stb. probléma. Színek is nagyon jók.
Erika Totu
Erika Totu
egy hete
Nagyon segítőkész csapat csodaszép kivitelezés pontos gyors gyártás mindenkinek ajánlom
Bence Burik
Bence Burik
4 hónapja
Matricát rendeltem tőlük. Gyorsan kézhez kaptam és elég jó minőségű. Ár-érték arányban nagyon profi!
Kata Nagy
Kata Nagy
2 hónapja
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!