0036 1 232 4246   Kívánságlista

Képfelbontás – pontosan mi is ez és miért fontos?

Elsőre talán nem tűnik annyira lényegesnek, a képnek mekkora a felbontása, de bizonyos esetekben ez létfontosságú. A képfelbontás mértékegysége a DPI (Dot Per Inch), ami azt mutatja meg, egy inch-en mennyi képpont van, vagyis a kép mennyire részlet gazdag.

Pontosan mi is ez és miért fontos?


Elsőre talán nem tűnik annyira lényegesnek, a képnek mekkora a felbontása, de bizonyos esetekben ez létfontosságú. A képfelbontás mértékegysége a DPI (Dot Per Inch), ami azt mutatja meg, egy inch-en mennyi képpont van, vagyis a kép mennyire részlet gazdag.A digitális nyomtatók 300 DPI vagy annál nagyobb felbontásban nyomtatnak, amíg ezzel szemben a digitális platformon használt képek 72 DPI felbontásúak.

Ha például megnyitunk egy fényképet Photoshop-ban, ahol a felbontást beállítjuk 300 DPI-re, nem fog javítani a kép minőségén. Egy fénykép abban a felbontásban lesz a legideálisabb, amiben készült a kamerával. Minél magasabb a kép DPI száma annál több információt tartalmaz magában, vagyis több apróbb részlet van rögzítve, így a kép sokkal élesebb, és tisztább lesz, mint egy alacsonyabb felbontású kép.Amire oda kell figyelni, a kép méretét a pixelméret határozza meg. Például, ha egy képet beállítunk A3-as méretre 72 DPI-ben, és ebben mentjük el, ha utána ezt akarjuk felhasználni 300 DPI-re beállítva, akkor a kép mérete jelentősen csökkenni fog. Képzeljünk el egy képet, amit egy adott méretre rajzoltak, a DPI növelésével a pontok száma az inchekben növekszik, és a képnek annál kisebbnek kell lennie, mivel több lett a pont az egyes inchekben. Az eredeti képpontok száma véges, és ez nem fog megváltozni.

 
Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Ők is minket választottak

Beregszászi Csaba
Beregszászi Csaba
"Szükségünk volt gyors pontos kivitelezésű olcsó plakátnyomtatás szolgáltatásra. Az interneten fellelhető szolgáltatók cégek közül a Profireklám ajánlata volt a legkedvezőbb. Precíz munka remek nyomtatási minőség, biztosan hozzájuk fogok fordulni ezentúl is nyomtatás ügyben!"
Kakuk Szabolcs
Kakuk Szabolcs
"Végre egy kemence ami könnyen kezelhető. Ezt mondják vevőink mikor velünk találkoznak. Olyan nyomdai partnert kerestünk, akik támogatnak minket innovativitásunkban. Akik számára a vevők kiszolgálása nem csak munka, hanem elhivatottság és ugyanaz a tűz ég bennük mint a kemencéinkben."