0036 1 232 4246   Kívánságlista

Képfelbontás – pontosan mi is ez és miért fontos?

Elsőre talán nem tűnik annyira lényegesnek, a képnek mekkora a felbontása, de bizonyos esetekben ez létfontosságú. A képfelbontás mértékegysége a DPI (Dot Per Inch), ami azt mutatja meg, egy inch-en mennyi képpont van, vagyis a kép mennyire részlet gazdag.

Pontosan mi is ez és miért fontos?


Elsőre talán nem tűnik annyira lényegesnek, a képnek mekkora a felbontása, de bizonyos esetekben ez létfontosságú. A képfelbontás mértékegysége a DPI (Dot Per Inch), ami azt mutatja meg, egy inch-en mennyi képpont van, vagyis a kép mennyire részlet gazdag.A digitális nyomtatók 300 DPI vagy annál nagyobb felbontásban nyomtatnak, amíg ezzel szemben a digitális platformon használt képek 72 DPI felbontásúak.

Ha például megnyitunk egy fényképet Photoshop-ban, ahol a felbontást beállítjuk 300 DPI-re, nem fog javítani a kép minőségén. Egy fénykép abban a felbontásban lesz a legideálisabb, amiben készült a kamerával. Minél magasabb a kép DPI száma annál több információt tartalmaz magában, vagyis több apróbb részlet van rögzítve, így a kép sokkal élesebb, és tisztább lesz, mint egy alacsonyabb felbontású kép.Amire oda kell figyelni, a kép méretét a pixelméret határozza meg. Például, ha egy képet beállítunk A3-as méretre 72 DPI-ben, és ebben mentjük el, ha utána ezt akarjuk felhasználni 300 DPI-re beállítva, akkor a kép mérete jelentősen csökkenni fog. Képzeljünk el egy képet, amit egy adott méretre rajzoltak, a DPI növelésével a pontok száma az inchekben növekszik, és a képnek annál kisebbnek kell lennie, mivel több lett a pont az egyes inchekben. Az eredeti képpontok száma véges, és ez nem fog megváltozni.

 

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.7
(170 értékelés)

Edina Nagy
Edina Nagy
2021.02.03
A Profireklám H&S Kft. munkatársai segítőkészek, előzékenyek. Köszönöm, hogy marketing partnerük lehetek. Nagy Edina DAS-GEOD Kft. ügyvezető AgroMAP kizárólagos forgalmazója
Kata Nagy
Kata Nagy
2021.02.03
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!
Ari Horváth
Ari Horváth
2021.05.28
Nagyon kedvesek, profi a szakmai hátér! Csak ajánlani tudom!!!
Jelena Luganszkaja
Jelena Luganszkaja
2021.01.23
Nagyon jó minőségű munkát kaptunk. Ár/minőség nagyon jó. Bármilyen kérdéssel fordultunk, mindegyikre megkaptunk a választ. Kedvesek, udvariasak, és gyorsan és jól dolgoznak. Csak ajánlani tudom.
Norbert Valasek
Norbert Valasek
2021.05.13
A megrendelés kezdetétől a végéig teljesen megvoltam elégedve. A rendelés egyszerű a weboldalon keresztül, a rendelés leadása utána a kommunikáció megfelelő volt. A megrendelésemhez még egy kis apró ajándékot is kaptam :)