0036 1 232 4246   Kívánságlista

Mi az a kifutó? Miért fontos róla tudni?

Elsőre talán furán hangzik az a szó, hogy kifutó. Mégis miért fontos, hogy legyen a nyomdakész grafikán? Mi célt szolgál? Ha előfordult már velünk olyan, hogy amit nyomtattunk annak a szélén egy fehér csík maradt, miközben a grafika színes, akkor már meg is kaptuk a választ. Nem volt a grafikán kifutó.Elsőre talán furán hangzik az a szó, hogy kifutó. Mégis miért fontos, hogy legyen a nyomdakész grafikán? Mi célt szolgál? Ha előfordult már velünk olyan, hogy amit nyomtattunk annak a szélén egy fehér csík maradt, miközben a grafika színes, akkor már meg is kaptuk a választ. Nem volt a grafikán kifutó.
 

Kifutó


Most akkor mi is ez pontosan? A kifutó a fájl külseje körüli extra hely, amely a gyártás során levágásra kerül. Vannak bizonyos termékek, amikhez általában nem szükségesek, mint pl. molinó, roll up, de van, aminél meg elengedhetetlen: névjegykártyák, szórólapok, levélpapír stb.

Ezenkívül vágójelekkel is el van látva a fájl, melyek jelzik, hogy a vágógépnek hol kell vágnia. Emiatt enyhe eltolás előfordulhat, aminél a gép a tervezett vágóvonalon túlléphet, így ha nincsen kifutó a grafikán, akkor a kész nyomat szélén egy vékony fehér vonal keletkezik.

Felmerül a kérdés, akkor hogyan akadályozhatjuk ezt meg? A grafikai tervezeten kívül tovább kell nyúlnia a grafikának általában 3mm vagy 5mm-el, amely levágásra kerül. Ezt hívjuk kifutónak.


 

Hogyan kell beállítani a kifutót?


A fájl beállításakor létrehozható a kifutó. A dokumentum beállításában keressük meg a kifutó vagy angolul a bleed beállítást, és egy 3mm-es lefolyást hozzunk létre. Néhány esetben 5mm kifutó szükséges, érdemes megkérdezni az adott nyomdát, milyen kritériumoknak kell megfelelni a nyomdakész grafikának.Mikor a kész grafikát exportáljuk pdf-ként, az ottani beállításokban is engedélyezzük a kifutót és a vágójeleket. Ha angol a grafikai programunk, akkor a kifutó a Bleed Limit, a vágójel pedig Crop Marks lesz. Az ajánlott programok a CorelDraw, Adobe Illustrator, vagy Adobe Photoshop.

A kifutó létrehozása egy aprócska, de igazán lényeges lépés, ahhoz, hogy a nyomtatott termék minőségi legyen.

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.7
(170 értékelés)

Kata Nagy
Kata Nagy
2021.02.03
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!
Edina Nagy
Edina Nagy
2021.02.03
A Profireklám H&S Kft. munkatársai segítőkészek, előzékenyek. Köszönöm, hogy marketing partnerük lehetek. Nagy Edina DAS-GEOD Kft. ügyvezető AgroMAP kizárólagos forgalmazója
Zoltán Sebők
Zoltán Sebők
2021.06.17
Gyorsan pontosan dolgoznak! Profi csapat!
Ari Horváth
Ari Horváth
2021.05.28
Nagyon kedvesek, profi a szakmai hátér! Csak ajánlani tudom!!!
Jelena Luganszkaja
Jelena Luganszkaja
2021.01.23
Nagyon jó minőségű munkát kaptunk. Ár/minőség nagyon jó. Bármilyen kérdéssel fordultunk, mindegyikre megkaptunk a választ. Kedvesek, udvariasak, és gyorsan és jól dolgoznak. Csak ajánlani tudom.