0036 1 232 4246   Kívánságlista

Mi az a kifutó? Miért fontos róla tudni?

Elsőre talán furán hangzik az a szó, hogy kifutó. Mégis miért fontos, hogy legyen a nyomdakész grafikán? Mi célt szolgál? Ha előfordult már velünk olyan, hogy amit nyomtattunk annak a szélén egy fehér csík maradt, miközben a grafika színes, akkor már meg is kaptuk a választ, nem volt a fájlon kifutó.

Mi az a kifutó? Miért fontos róla tudni?Elsőre talán furán hangzik az a szó, hogy kifutó. Mégis miért fontos, hogy legyen a nyomdakész grafikán? Mi célt szolgál? Ha előfordult már velünk olyan, hogy amit nyomtattunk annak a szélén egy fehér csík maradt, miközben a grafika színes, akkor már meg is kaptuk a választ, nem volt a fájlon kifutó.
 

Kifutó


Most akkor mi is ez pontosan? A kifutó a fájl külseje körüli extra hely, amely a gyártás során levágásra kerül. Vannak bizonyos termékek, amikhez általában nem szükségesek, mint pl. molinó, roll up, de van, aminél meg elengedhetetlen: névjegykártyák, szórólapok, mappák stb.

Ezenkívül vágójelekkel is el van látva a fájl, melyek jelzik, hogy a vágógépnek hol kell vágnia. Emiatt enyhe eltolás előfordulhat, aminél a gép a tervezett vágóvonalon túlléphet, így ha nincsen kifutó a grafikán, akkor a kész nyomat szélén egy vékony fehér vonal keletkezik.

Felmerül a kérdés, akkor hogyan akadályozhatjuk ezt meg? A grafikai tervezeten kívül tovább kell nyúlnia a grafikának általában 3mm vagy 5mm-el, amely levágásra kerül. Ezt hívjuk kifutónak.


 

Hogyan kell beállítani a kifutót?


A fájl beállításakor létrehozható a kifutó. A dokumentum beállításában keressük meg a kifutó vagy angolul a bleed beállítást, és egy 3mm-es lefolyást hozzunk létre. Néhány esetben 5mm kifutó szükséges, érdemes megkérdezni az adott nyomdát, milyen kritériumoknak kell megfelelni a nyomdakész grafikának.Mikor a kész grafikát exportáljuk pdf-ként, az ottani beállításokban is engedélyezzük a kifutót és a vágójeleket. Ha angol a grafikai programunk, akkor a kifutó a Bleed Limit, a vágójel pedig Crop Marks lesz. Az ajánlott programok a CorelDraw, Adobe Illustrator, vagy Adobe Photoshop.

A kifutó létrehozása egy aprócska, de igazán lényeges lépés, ahhoz, hogy a nyomtatott termék minőségi legyen.
 
Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.7
(60 értékelés)

Gábor Jobban
Gábor Jobban
3 hónapja
Infó táblák és címer nyomtatással bíztuk meg őket, amiket kiváló minőségben, szállítással együtt intéztek. A kommunikációjuk gyors és részletgazdag volt. Bátran ajánlom őket mindenkinek!
Csaba Péntek
Csaba Péntek
6 hónapja
Cégtáblát rendeltünk online, ami szép és igényes munka lett, viszont a rendelés felvételnél az ügyfélszolgálat lehetett volna proaktívabb. Például ha mi nem kérdeztünk volna rá, hogyan fogjuk felszerelni a táblát a falra, akkor csak a tábla kézhezvétele után jöttünk volna rá, hogy távtartót is kellett volna hozzá rendelni. Ezt egy profi értékesítőnek előre illene jelezni a vevő felé, már csak a potenciális upsell lehetősége miatt is.
Viktor Bán
Viktor Bán
3 hónapja
Megbízható, segítőkész, korrekt partner. Ajánlott!
András Tóth
András Tóth
7 hónapja
Gyors, korrekt és vevőcentrikus partner. Megrendelésünkre minőségi munkát kaptunk, ami határidő előtt elkészült. Felvetődő kérdéseinkre pontos válaszokat kaptunk. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönjük! Kurucz Gábor épülttechnikus, Ózd
Kutyaközpont kutyaiskola kiképzőbázis kutyapanzió (Végh Tamás)
Kutyaközpont kutyaiskola kiképzőbázis kutyapanzió (Végh Tamás)
5 hónapja
Korrekt gyors gyártás. Profi cég!