0036 1 232 4246   Kívánságlista

Mi az a kifutó? Miért fontos róla tudni?

Elsőre talán furán hangzik az a szó, hogy kifutó. Mégis miért fontos, hogy legyen a nyomdakész grafikán? Mi célt szolgál? Ha előfordult már velünk olyan, hogy amit nyomtattunk annak a szélén egy fehér csík maradt, miközben a grafika színes, akkor már meg is kaptuk a választ, nem volt a fájlon kifutó.

Mi az a kifutó? Miért fontos róla tudni?Elsőre talán furán hangzik az a szó, hogy kifutó. Mégis miért fontos, hogy legyen a nyomdakész grafikán? Mi célt szolgál? Ha előfordult már velünk olyan, hogy amit nyomtattunk annak a szélén egy fehér csík maradt, miközben a grafika színes, akkor már meg is kaptuk a választ, nem volt a fájlon kifutó.
 

Kifutó


Most akkor mi is ez pontosan? A kifutó a fájl külseje körüli extra hely, amely a gyártás során levágásra kerül. Vannak bizonyos termékek, amikhez általában nem szükségesek, mint pl. molinó, roll up, de van, aminél meg elengedhetetlen: névjegykártyák, szórólapok, mappák stb.

Ezenkívül vágójelekkel is el van látva a fájl, melyek jelzik, hogy a vágógépnek hol kell vágnia. Emiatt enyhe eltolás előfordulhat, aminél a gép a tervezett vágóvonalon túlléphet, így ha nincsen kifutó a grafikán, akkor a kész nyomat szélén egy vékony fehér vonal keletkezik.

Felmerül a kérdés, akkor hogyan akadályozhatjuk ezt meg? A grafikai tervezeten kívül tovább kell nyúlnia a grafikának általában 3mm vagy 5mm-el, amely levágásra kerül. Ezt hívjuk kifutónak.


 

Hogyan kell beállítani a kifutót?


A fájl beállításakor létrehozható a kifutó. A dokumentum beállításában keressük meg a kifutó vagy angolul a bleed beállítást, és egy 3mm-es lefolyást hozzunk létre. Néhány esetben 5mm kifutó szükséges, érdemes megkérdezni az adott nyomdát, milyen kritériumoknak kell megfelelni a nyomdakész grafikának.Mikor a kész grafikát exportáljuk pdf-ként, az ottani beállításokban is engedélyezzük a kifutót és a vágójeleket. Ha angol a grafikai programunk, akkor a kifutó a Bleed Limit, a vágójel pedig Crop Marks lesz. Az ajánlott programok a CorelDraw, Adobe Illustrator, vagy Adobe Photoshop.

A kifutó létrehozása egy aprócska, de igazán lényeges lépés, ahhoz, hogy a nyomtatott termék minőségi legyen.

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.8
(110 értékelés)

Kata Nagy
Kata Nagy
3 hete
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!
Edina Nagy
Edina Nagy
3 hete
A Profireklám H&S Kft. munkatársai segítőkészek, előzékenyek. Köszönöm, hogy marketing partnerük lehetek. Nagy Edina DAS-GEOD Kft. ügyvezető AgroMAP kizárólagos forgalmazója
Jelena Luganszkaja
Jelena Luganszkaja
egy hónapja
Nagyon jó minőségű munkát kaptunk. Ár/minőség nagyon jó. Bármilyen kérdéssel fordultunk, mindegyikre megkaptunk a választ. Kedvesek, udvariasak, és gyorsan és jól dolgoznak. Csak ajánlani tudom.
Péter Tátrai
Péter Tátrai
egy hónapja
Gyorsan és jól kommunikáló, kiemelkedően segítőkész cég. A leszállított termék tökéletes, és amikor a futárszolgálat hibájából nem vehettem át a megbeszélt időben, felajánlották, hogy karácsony és újév között, amikor az üzlet egyébként zárva tart, csak azért bejön egy kolléga, hogy átadja. Ezúton is köszönet!
Khaled Hassan
Khaled Hassan
egy hónapja
Minőség tökéletes, mi küldtük az anyagot, de nem volt méret/félrevágás..stb. probléma. Színek is nagyon jók.