0036 1 232 4246   Kívánságlista

Miért hasznos képben lenni a CMYK-val?

Amikor nyomtatatni szeretnénk, általában a nyomdák, azt kérik, CMYK-ban küldjük el nekik a grafikát. Így felmerülhet bennünk a kérdés, vajon mi is az a CMYK, és miért ennyire fontos ez? Rövid cikkünk néhány fontos információt tartalmaz ennek a lényegességéről.

Miért hasznos?


Amikor nyomtatatni szeretnénk, általában a nyomdák, azt kérik, CMYK-ban küldjük el nekik a grafikát. Így felmerülhet bennünk a kérdés, vajon mi is az a CMYK, és miért ennyire fontos ez? Rövid cikkünk néhány fontos információt tartalmaz ennek a lényegességéről. 

Pontosan mi is az a CMYK?


CMYK egy olyan kifejezés, melyet nyomdai berkekben előszeretettel használnak, és alkalmaznak, legyen szó nyomdáról, kiadóról, akár művészek vagy grafikusokról is. Ez a legfőbb színkódja a minőségi nyomtatásnak, szinte minden nyomtatott anyag létrehozásakor ezt használják, mint például szórólapok, névjegykártyák, és kiadványok esetén.

A CMYK-ban lévő betűk, egy-egy színre utalnak, melyeket a nyomtatásban használnak.

C: Cián
M: Magenta
Y: Sárga
K: Fekete
 

Hogyan is működik?


Amikor üres lapra nyomtatunk, a CMYK csökkenti a fényt általában egy világosabb színnel – befedi tintával. Szubtraktív színkeverésként is ismert, mivel a tinták a fehér fényből veszik fel a piros, zöld és kék színt.

Ebből lesz:
Fehér – Piros = Cién
Fehér – Zöld = Magenta
Fehér – Kék = Sárga

A nyomtatás folyamata CMYK segítségével és részben rácsra bontással működik.


 

Rácsbontás – mi is ez?


Ez egy olyan módszer, mely lehetővé teszi az árnyalatos képek nyomtatását. Szabályos távolságokban elhelyezkedő, és különböző méretű pontokból áll, melyek apró mérete és sűrűsége miatt képesek arra, hogy megtévesszék az emberi szemet, hiszen magát az összes pontot nem látjuk, hanem halmazokat, melyek árnyalatoknak tűnnek.

Ezt a módszert gyakran használják színes nyomtatás esetén, hiszen így bármilyen árnyalat vagy tónus létrehozható.
 

A CMYK-ban miért „K”-t jelent a fekete, mikor az angolul Black lenne?


A „k” vagyis Key, ami magyarul kulcsot jelent, arra utal, hogy a feketének klucsfontosságú szerepe van a CMYK színpalettán. Miért?

Ennek több oka is van:
  • Körvonalként és színjelzőként is működik a nyomtatási folyamatban
  • Az igényesebb, részletesebb szövegeket így elmosódás nélkül lehet nyomtatni
  • Több fényt képes felvenni, ennek köszönhetően sokkal sötétebb színtónusokat tud létrehozni, mint a másik három szín kombinációja
  • Költséghatékonyabb, mint a többi festék

Ebben is hasznos segítségünkre van, hogy megakadályozza a papír ne ázódjon át a tintával, hiszen csak a cián, magenta és sárga használatával a száradási folyamat nagyon lassú lenne és ésszerűtlen.


 

RGB és CMYK – mi a különbség?


Előfordult már veled olyan, ki akartál nyomtatni egy szép színes képet, élénk színekkel, de amikor a nyomtatóból kijött más lett a végeredmény, mint amire számítottál? Valószínűleg ez amiatt történt, mert a digitális kép RGB színkódban volt, a nyomtató pedig CMYK-val dolgozik.

Az RGB additív, vagy összeadó színképzés alapszíneit foglalja magában. A vörös (Red), zöld (Green), és kék (Blue) egyenlő arányú keverésével fehér színt adnak. A digitális platformon ezeket a színeket használják.

Ezzel szemben a CMYK-t a nyomtatásnál alkalmazzuk. Ha grafikát tervezünk, érdemes, már a számítógépen is CMYK-ban megtervezni, hogy ne érhessenek minket meglepetések a színekkel kapcsolatban.

Az RGB-nek tény, hogy nagyobb a színsprektuma, például neon és fluoreszkáló színeket is tartalmaz, melyek a CMYK esetében nincsenek, viszont a legtöbb professzionális nyomtató a CMYK-et válassza, mivel ezzel lehet a legjobb eredményt elérni. A színek élesebbek, a képek élénkebbek lesznek.

Így egy igényes, és színes munkát kaphatunk végeredményül.
 
Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Ők is minket választottak

Beregszászi Csaba
Beregszászi Csaba
"Szükségünk volt gyors pontos kivitelezésű olcsó plakátnyomtatás szolgáltatásra. Az interneten fellelhető szolgáltatók cégek közül a Profireklám ajánlata volt a legkedvezőbb. Precíz munka remek nyomtatási minőség, biztosan hozzájuk fogok fordulni ezentúl is nyomtatás ügyben!"
Kakuk Szabolcs
Kakuk Szabolcs
"Végre egy kemence ami könnyen kezelhető. Ezt mondják vevőink mikor velünk találkoznak. Olyan nyomdai partnert kerestünk, akik támogatnak minket innovativitásunkban. Akik számára a vevők kiszolgálása nem csak munka, hanem elhivatottság és ugyanaz a tűz ég bennük mint a kemencéinkben."