0036 1 232 4246   Kívánságlista

Néhány egyszerű tipp a nagyméretű grafikák elkészítéséhez

Elsőre talán nem tűnik olyan bonyolultnak, de érdemes odafigyelni egy-két dologra, ha azt szeretnénk, minden flottul menjen. Vannak olyan dolgok, amiket másképp kell csinálni, mint egy kisebb méretű grafika esetében. Ha ezeket a tanácsokat észben tartjuk, akkor nem fog gondot okozni egy nagyobb méretű banner grafikájának az elkészítése sem.

Néhány egyszerű tipp a nagyméretű grafikák elkészítéséhez


Elsőre talán nem tűnik olyan bonyolultnak, de érdemes odafigyelni egy-két dologra, ha azt szeretnénk, minden flottul menjen. Vannak olyan dolgok, amiket másképp kell csinálni, mint egy kisebb méretű grafika esetében. Ha ezeket a tanácsokat észben tartjuk, akkor nem fog gondot okozni egy nagyobb méretű banner grafikájának az elkészítése sem.Ha megfelelőek a fájlbeállítások, akkor az nagyban megkönnyíti a munkánkat. A nagyméretű fájlok, lelassíthatják a számítógépet, ami így több ideig fogja feldolgozni a fájlt, de az is előfordulhat, hogy összeomlik alatta a rendszer, és kárba vész a munkánk.
 

1.Méretek beállítása


Fontos, a megfelelő méretet állítsuk be, amekkorára szeretnénk a fájlt nyomtatni. Amennyiben a fájl olyan nagy, hogy ha pdf-be exportáljuk, nem jelenik meg a teljes kép, akkor érdemes 1:2-es, vagy akár 1:10-es arányban elkészíteni a grafikát.
 

2. Megfelelő felbontás


Könnyen abba a csapdába eshetünk, azt gondoljuk, minél nagyobb felbontásba állítjuk be a nyomtatandó grafikát, annál jobb lesz a minősége. Ez nem teljesen így van. A számítógépünknek nehéz lesz feldolgozni az óriási méretű fájlt, lelassul és így sokkal hosszabb idő lesz nekünk is a szerkesztés.
A nagyméretű bannerek esetében nincsen szükség 300 DPI felbontásra, mivel messzebbről, több méteres távolságból fogják látni, ezért javasolt inkább 200 DPI használata. A 300 DPI olyankor ajánlott, amikor olyan termékhez készítjük a grafikát, amelyet közvetlen közelről fognak megtekinteni, mint például plakát, szórólapok stb.
Ha viszont nemcsak 1-2 méter távolságból fogják látni az óriás bannert, hanem még messzebbről lesz nézve, akkor 75-150 DPI közöttire állíthatjuk a felbontást.
 

3.CMYK színkód használata


A nyomtatás általában CMYK színkódban történik. Azért érdemes odafigyelni, hogy erre legyen beállítva, mivel ha véletlen RGB-ben maradnak a fájlok, akkor előfordulhat, hogy a színek teljesen eltérőek lesznek, mint amit a monitoron láttunk, és mint amit nyomtatás után kapunk.


 

4.Kifutó hozzáadása


Nem minden esetben szükséges a kifutó használata. Ez nyomdától függ. Érdemes a tervezés előtt megérdeklődni a kiválasztott nyomdánál, szükségük van-e kifutóra, vagy anélkül szokták legyártani a termékeket. A kifutó arra való, hogy egy 5 mm-es pluszt hozzáadunk minden oldalon, így megakadályozva azt, ha a vágógép túllépné a vágási vonalat, akkor a szélén ne egy üres fehér vonal maradjon, hanem a grafika.
 

5.Margó beállítása


Figyelembe kell vennünk azt is, például egy molinó esetében, hogy a szélein vissza lesz szegve, és valószínűleg ringlik is lesznek rajta. Emiatt a szöveget érdemesebb beljebb kezdeni körülbelül 3-5 cm-vel. Így elkerülhetjük azt, hogy esetleg pont a betűbe kerüljön egy ringli.
 

6.Fájl exportálása


Általában érdemes pdf-ben elmenteni a kész fájlt. Ha esetleg a grafikai programban elkészült fájlt küldjük el a nyomdának akkor oda kell figyelni arra, hogy minden betűtípust legörbítettünk-e, vagyis át lett e alakítva vektoros vonalakra. Ez azért fontos, mert ha a nyomda nem rendelkezik az adott betűtípussal, a megnyitásnál a program be fogja helyettesíti egy másikkal.
 
Ezzel a pár tippel már könnyebben fogunk tudni megfelelő nagyméretű grafikát készíteni, ami minden szempontnak meg fog felelni.
 
Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Ők is minket választottak

Beregszászi Csaba
Beregszászi Csaba
"Szükségünk volt gyors pontos kivitelezésű olcsó plakátnyomtatás szolgáltatásra. Az interneten fellelhető szolgáltatók cégek közül a Profireklám ajánlata volt a legkedvezőbb. Precíz munka remek nyomtatási minőség, biztosan hozzájuk fogok fordulni ezentúl is nyomtatás ügyben!"
Kakuk Szabolcs
Kakuk Szabolcs
"Végre egy kemence ami könnyen kezelhető. Ezt mondják vevőink mikor velünk találkoznak. Olyan nyomdai partnert kerestünk, akik támogatnak minket innovativitásunkban. Akik számára a vevők kiszolgálása nem csak munka, hanem elhivatottság és ugyanaz a tűz ég bennük mint a kemencéinkben."