0036 1 232 4246   Kívánságlista

Hogyan ellenőrizzük póló nyomtatásnál, a grafikát és a színeket?

Az egyik legfontosabb és legészrevehetőbb tényező, hogy a póló színvilága mennyire élénk. Fontos, hogy tartós legyen, hiszen senki sem vágyik egy bóvlira, ami hamar kukába kerül. Nézzünk át néhány praktikát, amely segíthet abban, hogy ne adjunk ki a kezünk közül minőségietlen termékeket.
Az egyik legfontosabb és legészrevehetőbb tényező, hogy a póló színvilága mennyire élénk. Fontos, hogy tartós legyen, hiszen senki sem vágyik egy bóvlira, ami hamar kukába kerül. Nézzünk át néhány praktikát, amely segíthet abban, hogy ne adjunk ki a kezünk közül minőségietlen termékeket.
 

Ellenőrizzük, a szín egyenletesen oszlik-e el


Nagyon fontos, hogy a póló alapszín egyenletes legyen, még abban az esetben is, ha kontrasztos színek is vannak rajta. Például a szegélynél, az ujjaknál, vagy a galléron. Lényeges, hogy a ruházat homogén legyen.


 
  • Úgy tesztelhetjük a pólót, ha vizuálisan összehasonlítjuk az ujjait és a fő testet.

 
  • Ha nem látunk semmilyen elmozdulást a tónusok között (természetesen vannak olyan esetek, amikor az szándékos), akkor a ruhadarab nagy valószínűséggel sokáig tartós lesz.

 

Vizsgájuk meg a nyomtatás és a szín telítettségét


Fontos odafigyelnünk a nyomtatás színeire, hogy azt az élénkséget kapjuk, amilyennek elképzeltük.
 
  • Ha a színek élénkek, megkülönböztethetőek, és mutatósak akkor nagy az esély arra, hogy a nyomtatás a lehető legmegfelelőbb volt. A színek így nem fognak elhalványulni. Azt is vegyük figyelembe, ez függ az adott nyomtatási technikához választott póló anyagtól is.

 
  • Ha úgy észleljük a színek, halványak, akkor valószínű, hogy a használt festékfajta nem az adott nyomtatási technológiához való. Például a digitális nyomtatásnál nem használnak vizes alapú pigment festékeket nedvességet elvezető alkatrészeken. Emiatt a nyomat nem fog a pólón kellőképpen megkötni, így a mosásnál nem fog tartani.

 
  • Az is problémát okozhat, ha az alsó rétegnek nem hagyunk elég időt megszáradni, és rákerül a következő. Emiatt halvány, tompa szín keletkezhet. Ez a szitanyomásnál használt plasztiszol festékekre nem vonatkozik, mert nedvesen is felvihetők anélkül, hogy a színtelítettség csökkenne.

 

 

Tapintsuk meg a nyomatot


Ahogy már az előző cikkekben is volt róla szó, sokat megtudhatunk a felső minőségéről, ha megérintjük, és ezt alkalmazhatjuk a nyomat esetében is. Ha például érezzük, hogy a nyomat érdes, vagy karcos, akkor ez nem jelent sajnos jót, mert előfordulhat, hogy a festék leesik.
 
Ha viszont a nyomat kellemes, puha érzetet ad, akkor a festék egyenletesen lett elosztva, a minőségében nem található kivetni való.
 
  • Digitális nyomtatásnál a nyomatnak puhának kell lennie a ruházaton. Ez amiatt van így, mivel a színek rögzítéséhez nem kell túl sok alapréteget felrakni.

 
  • Sötétebb felsőknél viszont már nagyobb alaprétegre van szükség, hogy ne olvadjon egybe a nyomat és a póló alapszíne, hanem kitűnjön az anyagon. Emiatt a sötétebb ruházaton lévő nyomat vastagabb a szokásosnál, bár a túlzottan sok réteg sem jelent jót, mert az megint a minőség rovására menne. Emiatt fontos az egyensúly a vastagság és a puhaság között.

 
  • Szitanyomás esetén általában mindig nagyszerű végeredményt kapunk. Egyensúlyba van a tinta vastagsága és lágysága. A plasztiszol festék vastagabb és feltűnőbb lesz, amíg a vízalapú tinta átjut a szöveten, így puhább érzetet alkot.

 
  • Transzfernyomásnál a megfelelő anyag használata nagyon fontos. Ha nem minőségi anyagokat használnak, akkor nem lesz tartós a végeredmény.

 

Hogyan tudjuk ellenőrizni a grafika minőségét és a többi részletet nyomtatás után?


A kérdés magában foglalja arra a választ, hogy a ruhadarabot milyen gondosan készítettek el, valamint, hogy a nyomtatás mennyire volt gondosan felépítve a megfelelő minőség, élesség és felbontás szempontjából.


 

Fordítsuk ki a ruhadarabot


Fontos, hogy ne csak a látható részét ellenőrizzük a pólónak, hanem a belsejét is, amit bár senki sem lát, mégis minőségi szempontból lényeges. Vizsgáljuk meg elegendő öltéssel szegték-e be, egyenletesen.

Az is lényeges, hogy az öltés ugyanolyan színű legyen, hacsak nem esztétika miatt eltérő. Ha a varratot meghúzzuk, és nem lesz hézagos, az azt jelenti, hogy az anyag megfelelő, viszont ha nem ezt tapasztaljuk, akkor túl sok öltést használtak.

Egy minőségi, megfelelően elkészített pólónak belül is szépnek, igényesnek, egyenletesnek, és tisztának kell lennie. Ideális esetben alig lehet észrevenni a belső és a külső rész között különbséget.

 

Alaposan nézzük át a szegély és a varratok egységesek-e


Vizsgáljuk meg pl. a hónaljvarrás, vagy az oldalsó varrat illeszkedik-e, mert ha nem, akkor esztétikailag az összhatás nem lesz megfelelő.

Maguk a szegélyek elhelyezkedése is hozzátesz a ruha kinézetéshez. Szimmetrikus? Egyenetlen? Elmozdulnak, mikor felvesszük a felsőt? Nemcsak az esztétika miatt fontos, hanem a kényelem és illeszkedés szempontjából is.

Azt is érdemes megnézni, ha mintás ruházatról van szó, mennyire illeszkednek a varratokhoz. Ez is nagyban hozzájárulhat a minőségi megjelenéshez.
 

Ellenőrizzük a nyomatok élességét és láthatóságát




Az elmúlt években rengeteget fejlődött a pólónyomtatás. Korábban csak egyszerű mintákkal lehetett megszemélyesíteni a ruházatokat, manapság már egészen bonyolult grafikákat is készíthetünk rájuk. Egyre élesebb, szebb nyomatokat lehet már emblémázni. Ehhez természetesen hozzájárul az is, hogy maga a grafika is minőségi legyen, és ugyanígy a nyomtatási technika is.
 

Szitanyomás esetén a grafika ellenőrzése


A kevés színű grafikák szitanyomással fognak a legjobban kinézni. Az eredmény magáért fog beszélni, éles és világos nyomatot fogunk kapni. Ha nem így lett, akkor túl bonyolult grafikáról van szó, aminél a túl kevés szín nyomtatása nem tett jót. Az alábbi okok is lehetnek, amiért nem néz ki jól a nyomat:
 
  • Alacsony a grafika felbontása. A szitanyomáshoz minimum 300 dpi képfelbontás szükséges.

 
  • Túl aprók a részletek. 1 pontos méretű (0,35 mm) vonalak, és 6,35-ös betűk vagy ezeknél nagyobbak nyomtathatók.

 
  • A nyomtatás során a tinta kifutott a grafikán kívüli területekre. A szita méretétől függően fontos, hogy oldószeres vagy vízbázisú festéket használjunk, hogy ezt elkerüljük.  Így sokkal pontosabb és szebb végeredményt fogunk kapni.

 
  • Ha élethű, fotó realisztikust eredményt várunk, akkor csalódnunk kell, hogy mivel csak néhány szín van használva ennél a technikánál, ezt nem lehet elérni. Viszont ha logót, vagy valamilyen grafikai elemet tartalmaz, akkor mindennek jól kell sikerülnie.

 

 

Digitális nyomtatás esetén a grafika ellenőrzése


Ha bonyolultabb, összetettebb grafikákat akarunk kinyomtatni, akkor a digitális nyomtatás lehet az ideális választás, hiszen gyakorlatilag nincs megszabva, maximum hány színt lehet használni. Valamint sokkal részletesebbek lehetnek a grafikák, hiszen akár a finom vonalakat, és a színátmenetet is meg. Természetesen itt is oda kell figyelnünk, nehogy olyan nyomatot kapjunk, ami nem felel meg az elvárásainknak.
 
  • Minimum 300 dpi felbontás a javasolt, de vannak már napjainkban olyan gépek is, amelyek ennél kevesebb dpi-vel is képesek nyomtatni. Nem árt, ha a nyomdánál utánakérdezünk, milyen felbontás a szükséges.

 
  • A mai csúcskategóriás gépek, akár már 1200 dpi-t is képesek tökéletes kinyomtatni, így az apró részletek, a finom vonalak is minőségiek lesznek. Ebből adódóan, ha a végeredmény nem lesz éles, és nem látszódnak rendesen a részletek, akkor valószínű, hogy a kiválasztott ruházat, vagy a gépnek a beállítása nem volt megfelelő.

 
  • Túl kevés festék használata esetén a végeredmény homályos lehet. Egy másik lehetséges ok még az lehet, ha a nyomtató fejét túl magasra állították be a szövethez képest, emiatt a nyomat elmosódott lesz. Ez a hiba általában akkor fordulhat elő, amikor szegélyre, gallérra vagy ujjakra próbálunk nyomtatni.

 

Transzfernyomás esetén a grafika ellenőrzése


Itt is megvannak a buktatok, ami miatt az elkészült termék nem igazán lesz dekoratív, így fontos, hogy figyeljünk a részletekre, és szerezzünk némi ismeretet a technológia terén.
 
  • Ha a transzfer nyomtatás mellett döntünk, akkor vannak hasonló dolgok, amiket ellenőriznünk kell, mint a szita-, vagy a digitális nyomás esetében is. Nyomtathatunk plasztiszol festékkel is a transzferpapírra, de akár digitális nyomtatást is választhatunk.

 
  • Ha szublimáció kerül alkalmazásra, akkor várhatóan homályos lesz a végeredmény. Ennél a nyomtatási folyamat úgy történik, hogy a festéket gázokká alakítják, ami a szövet tulajdonságait is megváltoztatja, vagyis maga a nyomat része lesz a szövetnek.

 
  • Olyan transzfer is van, aminél a számítógépek digitális vágják le az alakzatokat. Ennél a vágások pontossága határozza meg a képminőségét, vagyis ha a határok nem élesek, akkor sajnos nem lesz a végeredmény megfelelő.

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.7
(170 értékelés)

Zoltán Sebők
Zoltán Sebők
2021.06.17
Gyorsan pontosan dolgoznak! Profi csapat!
Jelena Luganszkaja
Jelena Luganszkaja
2021.01.23
Nagyon jó minőségű munkát kaptunk. Ár/minőség nagyon jó. Bármilyen kérdéssel fordultunk, mindegyikre megkaptunk a választ. Kedvesek, udvariasak, és gyorsan és jól dolgoznak. Csak ajánlani tudom.
Edina Nagy
Edina Nagy
2021.02.03
A Profireklám H&S Kft. munkatársai segítőkészek, előzékenyek. Köszönöm, hogy marketing partnerük lehetek. Nagy Edina DAS-GEOD Kft. ügyvezető AgroMAP kizárólagos forgalmazója
Ari Horváth
Ari Horváth
2021.05.28
Nagyon kedvesek, profi a szakmai hátér! Csak ajánlani tudom!!!
Kata Nagy
Kata Nagy
2021.02.03
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!