0036 1 232 4246   Kívánságlista

Mi a különbség a pixel és a vektor között?

Elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak ez a kérdés, de a nyomtatás berkein belül elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal. Mindannyian kitűnő minőségű terméket szeretnénk kézhez kapni, melyet nagyban meghatároz az, hogy pixeles vagy vektoros-e a grafika.

Mi a különbség a pixel és a vektor között?



Elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak ez a kérdés, de a nyomtatás berkein belül elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal. Mindannyian kitűnő minőségű nyomtatott terméket szeretnénk kézhez kapni, ennek eléréséhez viszont fontos kérdés, hogy pixeles vagy vektoros-e a grafika.

Ezek grafikus fájlok, s ezt a két fajtát különböztetjük meg egymástól. A pixel alapú grafika apró négyzetekből tevődik össze, vagyis pixelekből, melyek a kép nagyításakor láthatóvá válnak. Ezeknél a képeknél így a minőség a kép felbontásától függ. A felbontás DPI-ben (Dots per inch) van. Ha az eredeti méretnél pl. kétszer nagyobbat készítünk, akkor a DPI a felére csökken, így a pixelek jobban fognak látszódni. Ha így kinyomtatjuk a képet, akkor a nyomtatás elmosódottnak fog tűnni, mivel a grafika nem nagy felbontású.

https://www.profi-reklam.hu/items/1596108609-pixel_vector_grafika_1.jpg

A vektor grafikát ezzel ellentétben matematikai egyenletek segítésével mérjük fel, melyek az alakzatok széleinek egymáshoz viszonyított helyzetét képesek kiszámítani, ezenkívül a színt, a vonal fajtáját, és még a kitöltést is. Ezeknek a vonalaknak az a különlegessége, hogy mindig megtartják az alakjukat, és a minőségüket, függetlenül attól, hogy éppen kicsinyítjük, vagy nagyítjuk őket. Magyarul nem pixelesedik a kép, bármekkorára lehet nagyítani anélkül, hogy romlana a minősége.


 

Honnan tudom felismerni a vektoros, és a pixeles fájlt?


A vektoros grafikák általában az alábbi grafika programokban készülnek: Adobe Illustrator, CorelDraw, és ezekben a fájlformátumokba szokták őket elmenti, vagy exportálni: AI, ESP, SVG, vagy PDF. Viszont ez nem azt jelenti, hogy minden ilyen kiterjesztésű fájl csakis vektoros lehet, kifejezetten a PDF fájlok esetében, mivel a pixelgrafikákat is el lehet menteni ezekben a formátumokban.

A pixelgrafikákat általában Adobe Photoshop-ban, Gimp-ben vagy CorelPaint-ben készítik. Az alábbi kiterjesztésekkel szoktak a leggyakrabban rendelkezni: JPG, TIFF, PSD, BMP.

A PDF fájloknál azért nem szabad mindig egyöntetűen azt gondolni, az összes vektoros, mivel időnként előfordulhat olyan, hogy egy pixel alapú képet (pl. JPG) elmentenek CorelDraw-ban exportálva PDF-ként, de ettől nem fog vektorossá válni.
 

Akkor mégis honnan fogjuk tudni, hogy a grafikánk pixeles vagy vektoros-e?


A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt ellenőrizni, ha felnagyítjuk a fájlt. Ha a kép éles és tiszta marad, akkor ez egy vektorkép, viszont ha a pixelkockák láthatóvá válnak, akkor nagy valószínűséggel ez egy pixel alapú grafika.

https://www.profi-reklam.hu/items/1596108636-pixel_vector_grafika_3.jpg
 

Honnan tudhatom mekkora felbontás elegendő?


A grafika programoknál ezt be tudjuk állítani. Általában min. 100-300 DPI-t szoktak javasolni a nyomdák. Kisebb méretű grafikáknál a 300 DPI felbontás megfelelő lehet, ezzel ellentétben a nagyméretű nyomdai termékek esetében, például óriásplakát, molinó, tábla, amiket a távolból fognak az emberek nézni, bőven elengedő a 150 DPI.

Azt is számításba kell venni, attól, hogy 300 DPI-re állítjuk be a grafikai programban, az nem azt jelenti egyből, hogy kiváló minősége lesz, hiszen előfordulhat, hogy azok a képek, logók, vagy szöveg, amiket használunk a grafika megalkotása során eredetileg gyengébb minőségűek. A legjobb, ha mindig az eredeti képfájlokat használjuk, és leellenőrizzük, a minőségük megfelelő-e arra a méretre, amekkorában szeretnénk használni. Paint, vagy Picasa programokban ne készítsünk grafikai fájlokat, mivel ezek 72 DPI-re méretezik át őket, amitől a grafika homályos lehet.

A kisebb méretű, közelről megtekintett termékek esetén - pl névjegykártya, szórólap stb. – érdemes a grafikát 600%-ban leellenőrizni. Nagyobb méretre szánt grafikáknál pedig – pl. óriásplakát, molinó stb. -, amik messzebbről kerülnek megtekintésre, elég 50% nagyításban ellenőrizni.

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.7
(170 értékelés)

Edina Nagy
Edina Nagy
2021.02.03
A Profireklám H&S Kft. munkatársai segítőkészek, előzékenyek. Köszönöm, hogy marketing partnerük lehetek. Nagy Edina DAS-GEOD Kft. ügyvezető AgroMAP kizárólagos forgalmazója
Norbert Valasek
Norbert Valasek
2021.05.13
A megrendelés kezdetétől a végéig teljesen megvoltam elégedve. A rendelés egyszerű a weboldalon keresztül, a rendelés leadása utána a kommunikáció megfelelő volt. A megrendelésemhez még egy kis apró ajándékot is kaptam :)
Zoltán Sebők
Zoltán Sebők
2021.06.17
Gyorsan pontosan dolgoznak! Profi csapat!
Kata Nagy
Kata Nagy
2021.02.03
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!
Jelena Luganszkaja
Jelena Luganszkaja
2021.01.23
Nagyon jó minőségű munkát kaptunk. Ár/minőség nagyon jó. Bármilyen kérdéssel fordultunk, mindegyikre megkaptunk a választ. Kedvesek, udvariasak, és gyorsan és jól dolgoznak. Csak ajánlani tudom.