0036 1 232 4246   Kívánságlista

Mi a különbség a pixel és a vektor között?

Elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak ez a kérdés, de a nyomtatás berkein belül elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal. Mindannyian kitűnő minőségű terméket szeretnénk kézhez kapni, melyet nagyban meghatároz az, hogy pixeles vagy vektoros-e a grafika.

Mi a különbség a pixel és a vektor között?Elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak ez a kérdés, de a nyomtatás berkein belül elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal. Mindannyian kitűnő minőségű terméket szeretnénk kézhez kapni, melyet nagyban meghatároz az, hogy pixeles vagy vektoros-e a grafika.

Ezek grafikus fájlok, s ezt a két fajtát különböztetjük meg egymástól. A pixel alapú grafika apró négyzetekből tevődik össze, vagyis pixelekből, melyek a kép nagyításakor láthatóvá válnak. Ezeknél a képeknél így a minőség a kép felbontásától függ. A felbontás DPI-ben (Dots per inch) van. Ha az eredeti méretnél pl. kétszer nagyobbat készítünk, akkor a DPI a felére csökken, így a pixelek jobban fognak látszódni. Ha így kinyomtatjuk a képet, akkor a nyomtatás elmosódottnak fog tűnni, mivel a grafika nem nagy felbontású.

https://www.profi-reklam.hu/items/1596108609-pixel_vector_grafika_1.jpg

A vektor grafikát ezzel ellentétben matematikai egyenletek segítésével mérjük fel, melyek az alakzatok széleinek egymáshoz viszonyított helyzetét képesek kiszámítani, ezenkívül a színt, a vonal fajtáját, és még a kitöltést is. Ezeknek a vonalaknak az a különlegessége, hogy mindig megtartják az alakjukat, és a minőségüket, függetlenül attól, hogy éppen kicsinyítjük, vagy nagyítjuk őket. Magyarul nem pixelesedik a kép, bármekkorára lehet nagyítani anélkül, hogy romlana a minősége.


 

Honnan tudom felismerni a vektoros, és a pixeles fájlt?


A vektoros grafikák általában az alábbi grafika programokban készülnek: Adobe Illustrator, CorelDraw, és ezekben a fájlformátumokba szokták őket elmenti, vagy exportálni: AI, ESP, SVG, vagy PDF. Viszont ez nem azt jelenti, hogy minden ilyen kiterjesztésű fájl csakis vektoros lehet, kifejezetten a PDF fájlok esetében, mivel a pixelgrafikákat is el lehet menteni ezekben a formátumokban.

A pixelgrafikákat általában Adobe Photoshop-ban, Gimp-ben vagy CorelPaint-ben készítik. Az alábbi kiterjesztésekkel szoktak a leggyakrabban rendelkezni: JPG, TIFF, PSD, BMP.

A PDF fájloknál azért nem szabad mindig egyöntetűen azt gondolni, az összes vektoros, mivel időnként előfordulhat olyan, hogy egy pixel alapú képet (pl. JPG) elmentenek CorelDraw-ban exportálva PDF-ként, de ettől nem fog vektorossá válni.
 

Akkor mégis honnan fogjuk tudni, hogy a grafikánk pixeles vagy vektoros-e?


A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt ellenőrizni, ha felnagyítjuk a fájlt. Ha a kép éles és tiszta marad, akkor ez egy vektorkép, viszont ha a pixelkockák láthatóvá válnak, akkor nagy valószínűséggel ez egy pixel alapú grafika.

https://www.profi-reklam.hu/items/1596108636-pixel_vector_grafika_3.jpg
 

Honnan tudhatom mekkora felbontás elegendő?


A grafika programoknál ezt be tudjuk állítani. Általában min. 100-300 DPI-t szoktak javasolni a nyomdák. Kisebb méretű grafikáknál a 300 DPI felbontás megfelelő lehet, ezzel ellentétben a nagyméretű nyomdai termékek esetében, például óriásplakát, molinó, tábla, amiket a távolból fognak az emberek nézni, bőven elengedő a 150 DPI.

Azt is számításba kell venni, attól, hogy 300 DPI-re állítjuk be a grafikai programban, az nem azt jelenti egyből, hogy kiváló minősége lesz, hiszen előfordulhat, hogy azok a képek, logók, vagy szöveg, amiket használunk a grafika megalkotása során eredetileg gyengébb minőségűek. A legjobb, ha mindig az eredeti képfájlokat használjuk, és leellenőrizzük, a minőségük megfelelő-e arra a méretre, amekkorában szeretnénk használni. Paint, vagy Picasa programokban ne készítsünk grafikai fájlokat, mivel ezek 72 DPI-re méretezik át őket, amitől a grafika homályos lehet.

A kisebb méretű, közelről megtekintett termékek esetén - pl névjegykártya, szórólap stb. – érdemes a grafikát 600%-ban leellenőrizni. Nagyobb méretre szánt grafikáknál pedig – pl. óriásplakát, molinó stb. -, amik messzebbről kerülnek megtekintésre, elég 50% nagyításban ellenőrizni.

 
Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.7
(60 értékelés)

Gábor Jobban
Gábor Jobban
3 hónapja
Infó táblák és címer nyomtatással bíztuk meg őket, amiket kiváló minőségben, szállítással együtt intéztek. A kommunikációjuk gyors és részletgazdag volt. Bátran ajánlom őket mindenkinek!
Csaba Péntek
Csaba Péntek
6 hónapja
Cégtáblát rendeltünk online, ami szép és igényes munka lett, viszont a rendelés felvételnél az ügyfélszolgálat lehetett volna proaktívabb. Például ha mi nem kérdeztünk volna rá, hogyan fogjuk felszerelni a táblát a falra, akkor csak a tábla kézhezvétele után jöttünk volna rá, hogy távtartót is kellett volna hozzá rendelni. Ezt egy profi értékesítőnek előre illene jelezni a vevő felé, már csak a potenciális upsell lehetősége miatt is.
Viktor Bán
Viktor Bán
3 hónapja
Megbízható, segítőkész, korrekt partner. Ajánlott!
András Tóth
András Tóth
7 hónapja
Gyors, korrekt és vevőcentrikus partner. Megrendelésünkre minőségi munkát kaptunk, ami határidő előtt elkészült. Felvetődő kérdéseinkre pontos válaszokat kaptunk. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönjük! Kurucz Gábor épülttechnikus, Ózd
Kutyaközpont kutyaiskola kiképzőbázis kutyapanzió (Végh Tamás)
Kutyaközpont kutyaiskola kiképzőbázis kutyapanzió (Végh Tamás)
5 hónapja
Korrekt gyors gyártás. Profi cég!