0036 1 232 4246   Kívánságlista

Mi a különbség a pixel és a vektor között?

Elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak ez a kérdés, de a nyomtatás berkein belül elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal. Mindannyian kitűnő minőségű terméket szeretnénk kézhez kapni, melyet nagyban meghatároz az, hogy pixeles vagy vektoros-e a grafika.

Mi a különbség a pixel és a vektor között?Elsőre talán nem tűnik annyira fontosnak ez a kérdés, de a nyomtatás berkein belül elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal. Mindannyian kitűnő minőségű terméket szeretnénk kézhez kapni, melyet nagyban meghatároz az, hogy pixeles vagy vektoros-e a grafika.

Ezek grafikus fájlok, s ezt a két fajtát különböztetjük meg egymástól. A pixel alapú grafika apró négyzetekből tevődik össze, vagyis pixelekből, melyek a kép nagyításakor láthatóvá válnak. Ezeknél a képeknél így a minőség a kép felbontásától függ. A felbontás DPI-ben (Dots per inch) van. Ha az eredeti méretnél pl. kétszer nagyobbat készítünk, akkor a DPI a felére csökken, így a pixelek jobban fognak látszódni. Ha így kinyomtatjuk a képet, akkor a nyomtatás elmosódottnak fog tűnni, mivel a grafika nem nagy felbontású.

https://www.profi-reklam.hu/items/1596108609-pixel_vector_grafika_1.jpg

A vektor grafikát ezzel ellentétben matematikai egyenletek segítésével mérjük fel, melyek az alakzatok széleinek egymáshoz viszonyított helyzetét képesek kiszámítani, ezenkívül a színt, a vonal fajtáját, és még a kitöltést is. Ezeknek a vonalaknak az a különlegessége, hogy mindig megtartják az alakjukat, és a minőségüket, függetlenül attól, hogy éppen kicsinyítjük, vagy nagyítjuk őket. Magyarul nem pixelesedik a kép, bármekkorára lehet nagyítani anélkül, hogy romlana a minősége.


 

Honnan tudom felismerni a vektoros, és a pixeles fájlt?


A vektoros grafikák általában az alábbi grafika programokban készülnek: Adobe Illustrator, CorelDraw, és ezekben a fájlformátumokba szokták őket elmenti, vagy exportálni: AI, ESP, SVG, vagy PDF. Viszont ez nem azt jelenti, hogy minden ilyen kiterjesztésű fájl csakis vektoros lehet, kifejezetten a PDF fájlok esetében, mivel a pixelgrafikákat is el lehet menteni ezekben a formátumokban.

A pixelgrafikákat általában Adobe Photoshop-ban, Gimp-ben vagy CorelPaint-ben készítik. Az alábbi kiterjesztésekkel szoktak a leggyakrabban rendelkezni: JPG, TIFF, PSD, BMP.

A PDF fájloknál azért nem szabad mindig egyöntetűen azt gondolni, az összes vektoros, mivel időnként előfordulhat olyan, hogy egy pixel alapú képet (pl. JPG) elmentenek CorelDraw-ban exportálva PDF-ként, de ettől nem fog vektorossá válni.
 

Akkor mégis honnan fogjuk tudni, hogy a grafikánk pixeles vagy vektoros-e?


A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt ellenőrizni, ha felnagyítjuk a fájlt. Ha a kép éles és tiszta marad, akkor ez egy vektorkép, viszont ha a pixelkockák láthatóvá válnak, akkor nagy valószínűséggel ez egy pixel alapú grafika.

https://www.profi-reklam.hu/items/1596108636-pixel_vector_grafika_3.jpg
 

Honnan tudhatom mekkora felbontás elegendő?


A grafika programoknál ezt be tudjuk állítani. Általában min. 100-300 DPI-t szoktak javasolni a nyomdák. Kisebb méretű grafikáknál a 300 DPI felbontás megfelelő lehet, ezzel ellentétben a nagyméretű nyomdai termékek esetében, például óriásplakát, molinó, tábla, amiket a távolból fognak az emberek nézni, bőven elengedő a 150 DPI.

Azt is számításba kell venni, attól, hogy 300 DPI-re állítjuk be a grafikai programban, az nem azt jelenti egyből, hogy kiváló minősége lesz, hiszen előfordulhat, hogy azok a képek, logók, vagy szöveg, amiket használunk a grafika megalkotása során eredetileg gyengébb minőségűek. A legjobb, ha mindig az eredeti képfájlokat használjuk, és leellenőrizzük, a minőségük megfelelő-e arra a méretre, amekkorában szeretnénk használni. Paint, vagy Picasa programokban ne készítsünk grafikai fájlokat, mivel ezek 72 DPI-re méretezik át őket, amitől a grafika homályos lehet.

A kisebb méretű, közelről megtekintett termékek esetén - pl névjegykártya, szórólap stb. – érdemes a grafikát 600%-ban leellenőrizni. Nagyobb méretre szánt grafikáknál pedig – pl. óriásplakát, molinó stb. -, amik messzebbről kerülnek megtekintésre, elég 50% nagyításban ellenőrizni.

Hasonló bejegyzések

Grafikai Tervezéstől A Termék Kihelyezéséig!
Már 2500+ cégnek segítettünk országszerte a minöségi termékek nyomtatásában.
Valószínűleg neked is tudunk segíteni.

Google értékelések
4.8
(110 értékelés)

Kata Nagy
Kata Nagy
3 hete
A cégtáblát, molinót és strandzászlót is tőlük rendeltem az üzletembe. Minőségi munkát kaptam, tartották a határidőt! Még lesz pár megrendelésem hamarosan.:-) Köszönöm a munkájukat!
Edina Nagy
Edina Nagy
3 hete
A Profireklám H&S Kft. munkatársai segítőkészek, előzékenyek. Köszönöm, hogy marketing partnerük lehetek. Nagy Edina DAS-GEOD Kft. ügyvezető AgroMAP kizárólagos forgalmazója
Jelena Luganszkaja
Jelena Luganszkaja
egy hónapja
Nagyon jó minőségű munkát kaptunk. Ár/minőség nagyon jó. Bármilyen kérdéssel fordultunk, mindegyikre megkaptunk a választ. Kedvesek, udvariasak, és gyorsan és jól dolgoznak. Csak ajánlani tudom.
Péter Tátrai
Péter Tátrai
egy hónapja
Gyorsan és jól kommunikáló, kiemelkedően segítőkész cég. A leszállított termék tökéletes, és amikor a futárszolgálat hibájából nem vehettem át a megbeszélt időben, felajánlották, hogy karácsony és újév között, amikor az üzlet egyébként zárva tart, csak azért bejön egy kolléga, hogy átadja. Ezúton is köszönet!
Khaled Hassan
Khaled Hassan
egy hónapja
Minőség tökéletes, mi küldtük az anyagot, de nem volt méret/félrevágás..stb. probléma. Színek is nagyon jók.